Fokdoel

Over het fokdoel kunnen we eigenlijk kort zijn:

Drie zaken staan voor ons centraal en zijn in onze ogen allen condiciones sine qua non: Gezondheid, Karakter en Uiterlijk.

Hieronder geven we u toch wat meer uitleg:

Gezondheid:
Wij fokken enkel met recent geteste katten. Testen op HCM, PKD, Felv en FIV is voor ons een minimumvereiste.
Onze poezen worden hierop getest eens ze oud genoeg zijn en we zullen hen ook enkel naar dekkaters laten gaan die hier ook op getest zijn.

Concreet worden al onze katten:
-Eenmalig getest op het PKD-1 gen via DNA (onderzoek van bloed of swab van mondslijmvlies)
-Tweejaarlijks getest op PKD via echo (grondig onderzoek van de nieren, maar ook van de lever aangezien PKD zich ook kan   manifesteren in de lever. Wij blijven voorlopig nog even echoën aangezien de PKD-1 DNA-test slechts 1 gen detecteert, terwijl er meerdere genen PKD kunnen veroorzaken. Bovendien geeft het ons ook een algemeen beeld van de nieren, want uiteraard is PKD niet de enige ziekte of afwijking die een kat aan de nieren kan krijgen.)
-Jaarlijks getest op HCM via echo (grondig onderzoek van het hart)
-Voor elk katerbezoekje getest op fiv en FelV (bloedonderzoek)
-Voor een eerste nestje grondig onderzocht via echo om afwijkingen aan andere organen buiten hart en nieren uit te kunnen sluiten. (Denk aan bv levershunt)

Op een leeftijd van 14-15 weken mogen de kittens naar hun nieuwe baasjes verhuizen.
In hun kittenpakket is een geldig certificaat van gezondheid inbegrepen.
De kittens zijn wanneer ze verhuizen gechipt, vrij van parasieten en volledig ontwormd. Tevens hebben ze hun twee inentingen gehad.

De aandachtige lezer heeft vast al gemerkt dat op onze kittenpagina's bij kittensterfte de reden van overlijden -indien onomstotelijk bekend via sectie door een anatoom-patholoog en/of viraal/bacterieel onderzoek- steeds aangegeven staat. Regelmatig horen we over kittensterfte bij andere fokkers, maar wordt daar naar de buitenwereld niet over gerept. Helaas wordt kittensterfte maar al te vaak onder het tapijt geveegd. 
Zelf ben ik van mening dat het juist belangrijk is om te weten waaraan een kitten is overleden en dat het ook voor andere fokkers die fokken met dezelfde lijnen interessant kan zijn om problemen te begrijpen en te voorkomen. Fokkers die oprecht geïnteresseerd zijn in de gezondheid van hun katten en kittens kunnen er indien ze er voor open staan dus hun voordeel mee doen. Al is de mentaliteit helaas maar al te vaak "wat niet weet, niet deert" en zelfs al weet men dan is het leven blijkbaar toch gemakkelijker mét oogkleppen op.
Paradoxaal genoeg is openheid in de fokkerswereld juist reden tot roddel of vergruizing en beperkt openheid zich doorgaans tot enkel het delen van leuke kittenfoto's en goede testresultaten. Een mentaliteit waar ik simpelweg niet achter kan staan.

Ik probeer steeds meer bij te leren over de kat en de vele gezondheidsaspecten door studie van diergeneeskunde en door het bijwonen van lezingen en symposia.

Dat gezondheid in het fokken voorop staat is voor ons eigenlijk gewoon vanzelfsprekend.

Karakter:
Wij willen aangename kittens kunnen afgeven aan hun nieuwe baasjes en doen dan ook alles om ze fatsoenlijk te socialiseren.
Bij het uitkiezen van een kater zullen we dan ook zeker zijn karakter niet over het hoofd zien.
Onze kittens groeien hier op in ons gezin en we laten ze zo wennen aan dagelijkse geluiden zoals tv, stofzuiger, etc.
Bovendien zijn ze gewend aan andere katten aangezien we zelf een aantal volwassen katten hebben.

Eens ze een veilige leeftijd hebben bereikt is er natuurlijk ook bezoek welkom.
Ook dit kan een grote hulp zijn in het socialiseren van kittens.

Uiterlijk:
We streven ernaar om zo mooi mogelijke nakomelingen te krijgen uit combinaties met onze poezen.
Wij geloven er sterk in dat goed fokken meer is dan twee mooie katten bij elkaar te zetten.
Waar je als fokker op zoek naar moet gaan is een kater die de zwakkere punten van je fokpoes kan opheffen en de goede punten in stand kan houden.

Een ingewikkelde, maar zeer boeiende zoektocht!

Langhaar of korthaar?!
Op lange termijn is het zeker ons doel om louter Langhaar X Langhaar combinaties te maken in onze cattery.
Echter zijn we er van overtuigd dat type niet mag onderdoen voor een lange vacht.
Wat heb je aan volledige BLH-nesten ten koste van vachtkwaliteit, een goed type, genetische diversiteit,...
Wij willen gezonde knuffelbeertjes, geen peertjes!

Het is uiteraard correct dat de BLHtjes ("Pluisjes") al geruime tijd opduiken in Brits Korthaarnestjes ten gevolge van het recessieve langhaargen in de BKH-populatie, maar als een op zichzelf staand ras hebben ze nog wel werk nodig.
Het zou een gemakkelijke keuze zijn om voor elk nest van onze meisjes voor "een" Brits Langhaar kater te kiezen, op die manier kunnen we natuurlijk steeds volledige Langhaarnestjes verwachten.

We houden zielsveel van onze meisjes, maar met een objectief oog zien we wel dat er nog ruimte voor verbetering is.
Daarom zullen wij voorlopig steeds de meest geschikte kerels zoeken voor onze meisjes, ons louter oriënterend op type, gezondheid, inbreedingpercentage en karakter.
Of hij nu langhaar of korthaar is.

Op deze manier proberen wij een substantiële bijdrage te doen aan het ras waar we zo verliefd op zijn.

view kittens