Ons Kittenbeleid

Wat u moet weten wanneer u interesse heeft in een Smitten Kitten... (Copyright Cattery Smitten Kitten!)

Aangezien wij met momenten een berg aan aanvragen krijgen voor onze Smitten Kittens wil ik aan oprecht geïnteresseerden vragen eerst deze pagina door te nemen.
Kwestie van het kaf van het koren te scheiden... Wij hopen dat onderstaande tekst duidelijk maakt wat wij de adoptanten van onze kittens bieden, maar ook wat wij verwachten. Het is voor ons namelijk ook allesbehalve fijn om mensen te moeten afwijzen omdat we er niet dezelfde meningen op na houden ivm het houden van een kat als huisdier.

Heeft u na het lezen van onderstaande tekst nog interesse in een Smitten Kitten of bijkomende vragen dan kan u ons altijd contacteren voor meer info.


Eerst en vooral, wat kan u van ons verwachten?
Uiteraard fokken wij enkel met gezonde dieren; dwz dat zowel de katers als de poezen op het moment van de dekking recent negatief zullen zijn getest voor HCM/PKD/FIV en Felv. Aangezien onze katten jaarlijks op HCM worden getest zijn ook deze gegevens tzt beschikbaar voor onze kittenkopers.
Wij vinden dat dit soort "nazorg" ook bij verantwoord fokken hoort.

De kittens groeien liefdevol op in ons gezin. Dwingen en eisen is hier niet aan de orde. Onze poezen én katers leven vrij in huis. 
Kooien en benchen zal u hier dan ook niet vinden!
Tot een week of 2-3 hebben onze kittens voldoende aan de werpkist en hun mama.

         

Vanaf 3 weekjes komt er rond de werpkist een ren te staan. Deze wordt telkens een stukje groter gemaakt en voorzien van veel speelgoed, krabpaaltjes en zachte dekentjes.

 

Met een week of 6 wordt de kittenren opgeborgen en krijgen de kittens geleidelijkaan meer vrijheid in huis.

Onze kittens mogen op de leeftijd van 15-16 weken naar hun nieuwe eigenaars. Op het moment van de verhuis zullen ze in uitstekende gezondheid verkeren, hebben ze hun twee inentingen achter de rug, zijn ze gechipt, ontwormd en vrij van parasieten. 
We zijn er trots op dat onze kittens steeds zeer evenwichtig en vriendelijk van karakter zijn. Echt zoals britjes moeten zijn dus!
Tenzij vooraf uitdrukkelijk overeen gekomen, verhuizen alle kittens gesteriliseerd/gecastreerd. (lees hier meer)

Smitten Kittens verlaten het huis met een contract en een groot kittenpakket met allerlei verwennerijtjes (klik voor meer info), hun favoriete speelgoedje, een album met foto's, cd-roms met alle foto's en filmpjes, het voer waaraan ze gewoon zijn (klik voor meer info), stamboom, een kopie van de testen van de ouders en al het overige papierwerk zoals inentingsbewijzen, dierenartsboekje, paspoort etc.
Al onze kittens worden door ons persoonlijk naar hun nieuwe thuis gebracht.

Wij werken niet met een strikte wachtlijst (al kan altijd vrijblijvend interesse geuit worden), noch hanteren wij het principe "Wie eerst komt, eerst maalt".
Enkel de beste huisjes zijn goed genoeg voor onze lieverds!

Wij streven ernaar de kittenervaring zo interactief mogelijk te maken voor de kittenkopers. Aangezien we zelf weten hoe lang die 3 maanden kunnen duren, zijn de kittenkopers (na een seintje) steeds welkom om hun toekomstige uk te komen knuffelen. Dit is mogelijk van zodra de kittens 4-5 weken oud zijn.
Ook voor ons is het fijn om zo de toekomstige butlers van onze dierbare babies te leren kennen.

Verder zorgen wij er ook voor dat er regelmatig foto's in de virtuele brievenbus van de nieuwe eigenaars vallen en hebben we ook een webcam (klik) geinstalleerd, speciaal voor de kittenkopers waarop de kittens bij voldoende daglicht te bewonderen zijn.

Uiteraard is het voor ons geen probleem om rekening te houden met uw vakantieplannen en een kitten iets langer te houden (kostenloos natuurlijk). 

Tijdens het verblijf van uw kitten bij ons, maar ook later blijven wij beschikbaar voor advies en een luisterend oor.


 
Wat verwachten wij?
Wij verwachten dat potentiële kittenkopers zich voorstellen met volledige naam en wat meer over zichzelf, hun woonsituatie en eventuele huisdieren vertellen.
Dit maakt het voor ons gemakkelijker om in te schatten wat voor vlees we in de kuip hebben.
Op mailtjes in de trant van "Is er nog een kitten beschikbaar en wat moet het kosten" antwoorden wij niet.
Onze kittens hebben een vaste prijs en het heeft dus geen zin om af te dingen.
Wij vragen een correcte prijs en die is dezelfde voor onze langhaar en korthaar kittens. Beiden krijgen dezelfde zorg, de ouders kregen dezelfde testen etc. Het is in onze ogen dan ook absurd om munt te proberen slaan uit een langhaar, puur omdat die langhaar is.
Steeds meer horen wij dat er voor een Brits Langhaar prijzen worden gevraagd die 200-300 euro (en zelfs meer!) boven de korthaarprijs liggen!
Aan deze tendens weiger ik deel te nemen.
Mijn Brits Langhaartjes én Brits Korthaartjes hebben de gemiddelde prijs die gehanteerd wordt door Brits Korthaarfokkers.
Fokkittens hebben dezelfde prijs als kittens die naar liefhebbers gaan. Ook hier maken we dus geen onderscheid in prijs omdat ook hier geldt dat dezelfde zorg en dezelfde kosten in de kittens werden "geïnvesteerd". Aangezien het fokken voor ons slechts een hobby is kunnen wij werken met eerlijke prijzen.
We moeten wat geld betreft namelijk niet het onderste uit de kan te halen om toch maar winst te kunnen maken. Onze "winst" drukt zich niet uit in euros, wij halen onze voldoening uit het groot brengen van onze kittens, het werken aan onze fokdoelen en het blij maken van onze kittenkopers.
Bent u geïnteresseerd in een kitten voor de fok dan horen wij graag meer over uw fokbeleid en uw plannen met het kitten. Neem door wat ons fokdoel (klik) is en vindt u zich daar niet in terug, gelieve uzelf dan de moeite te besparen ons te contacteren..
Onze kittens gaan enkel naar gelijk gestemde fokkers.


Denk er aub aan dat een Brits Langhaar een regelmatige vachtverzorging nodig heeft! Dagelijks 2 minuutjes een kam door de vacht halen bespaart kat en baasje veel frustratie.
Knopen moeten vermeden worden aangezien het flink pijn kan doen voor de kat om deze los te kammen. Dode vacht losborstelen tijdens de rui is een must.
Indien u geen zin heeft om uw kat dagelijks even te kammen en af en toe een ongelukje uit het broekje te plukken, wees dan realistisch en kies dan niet voor een Brits Langhaar!

Aansluitend, om op een prangende (als ik op de emailtjes van geïnteresseerden af ga toch...), maar mijn inziens overbodige vraag te antwoorden: JA! De Brits LANGHAAR verliest behoorlijk wat haar. Regelmatig de dode vacht wegborstelen helpt al een hele boel, maar het is niet te vermijden dat u haar zal vinden in uw woning.
Heeft u een grondige hekel aan stofzuigen of weet u van zichzelf dat u zich mateloos zal ergeren aan haren in uw woning en kledij, kies dan niet voor een BLH.

Onze kittens worden niet geplaatst bij mensen die van plan zijn ze als enige kat in huis te houden.
Onze kittens groeien op in een "katrijk" gezin en zijn gewend aan de gezelligheid en de drukte hiervan. Ik wil hen de interactie met andere katten wanneer ze verhuizen naar hun nieuwe baasjes niet ontzeggen! Uiteraard moet deze andere kat geen raskat zijn! Een lief katje uit het asiel is even fijn gezelschap!
Bij voorkeur plaatsen we onze kittens bij mensen die niet in huis roken.

Wij verwachten dat toekomstige kittenkopers minstens 2 maal, of  indien zij dit wensen vaker, hun toekomstig kitten komen bezoeken.

Vanzelfsprekend zoeken wij kittenkopers die hun kitten een gezonde en volwaardige kwaliteitsvoeding zullen voorschotelen en tevens in zullen staan voor een goede basis verzorging. 
Dwz een goede kattenbakhygiëne hanteren, de nodige aandacht aan het kitten geven en indien het kitten ziek wordt gepaste medische zorg voorzien.

Onze kittens worden niet verkocht aan mensen die ze vrij buiten laten lopen. Ze zijn niet gewend aan het buitenleven en wij fokken geen kittens om enkele maanden later te vernemen dat ze plat
zijn gereden. Daarvoor steken we er veel te veel tijd en liefde in!

Een kitten is een levend wezen en doet niet steeds wat u graag zou willen.
Met katten in huis sneuvelt er soms wel eens een vaas of een ander kostbaar kleinood. 
Ongelukjes naast de bak zijn onaangenaam, maar kunnen helaas wel eens voorkomen.
De mooie lederen fauteuil zal misschien wel lijden onder de kattennageltjes, want ook al krabt de kat niet aan de zetel, er wild over lopen kan ook al lelijke krasjes in het leder veroorzaken.

Denk eraan dat een kat 15 jaar of meer kan worden en dat katten naast hun jaarlijkse vaccinatie, misschien ook wel door ziekte/ongeval een bezoekje zullen moeten brengen aan de dierenarts. 
Deze kosten kunnen lelijk oplopen.

Last but not least; indien u uw interesse uit in een Smitten Kittentje verwachten wij dat u dit reeds met uw gezin/huisgenoten hebt besproken.
Het is voor ons behoorlijk genant om middenin een ruzie te verzeilen van twee partners waarbij de ene een nieuwe poezelige huisgenoot helemaal ziet zitten en de andere partner die eerste allerlei gekke, onuitvoerbare voorwaarden oplegt opdat die poezelige huisgenoot er toch maar niet zou komen.
U verdoet er niet alleen uw tijd mee, maar ook de onze.

Denk eraan dat onze Cattery slechts een hobby is en we naast die hobby ook nog een druk sociaal leven hebben, een gezin, werk/studie en andere hobbies en bezigheden. 

Dus aub, contacteer ons enkel indien uw bedoelingen oprecht zijn en ook uw huisgenoten ermee akkoord gaan.

Bovenstaand betoog dient niet om af te schrikken maar om potentiële kittenkopers te doen nadenken.
In plaats van kittenkopers allerlei regeltjes op te dringen zoeken wij liever kittenkopers die dezelfde ideeën delen ivm de kat als huisdier.
Wij stellen een goed persoonlijk contact en af en toe een mailtje met wat nieuws en foto's eens het kitten verhuisd is ten zeerste op prijs!

Vindt u zich in wat wij bieden, maar ook in wat wij wensen, dan zien wij uw emailtjes graag tegemoet. Vindt u zich niet in bovenstaande tekst zoek dan uw kittengeluk bij een andere fokker.
Keuze genoeg en voor elk wat wils!

 

Noot: Zelfs met deze duidelijke uitleg op onze website lijkt de boodschap nog steeds niet doorgedrongen bij sommige mensen. 
Wij voelen ons niet verantwoordelijk voor zij die niet of enkel selectief lezen, en rekenen op rationaliteit en redelijkheid wanneer mensen hun interesse uiten in een kitten uit onze cattery. Mensen die met oprechte bedoelingen een kitten uit onze cattery willen adopteren verwelkomen wij met open armen. Echter willen we met deze noot de boodschap even klaar en duidelijk stellen voor mensen die problemen hebben om de zaken helder te zien of die ons met valse voorwendselen benaderen...
Wij behouden ons het recht voor om de verkoop van een kitten te weigeren of een optie of reservering ongedaan te maken, zelfs tot op tijdstip van levering indien we denken dat dit in het belang van het kitten is.
Onze kittens verdienen het beste van het beste en het is onze taak om ervoor te zorgen dat ze dit krijgen. Wij nemen deze taak dan ook serieus.
Is uw interesse in een kitten uit onze cattery oprecht en voldoet u ook aan het profiel dat we schetsen aan de hand van ons kittenbeleid dan heeft u uiteraard niets te vrezen en dan zijn wij erg blij dat u het personeel wilt worden van een kitten uit onze cattery.  
Kan u zich niet vinden in deze voorwaarden of bezit u niet de gave om te relativeren gelieve ons dan ook niet te contacteren.

view kittens